Zajímavá studie z roku 2015 dokazuje, že mnoho dětí vystavených působení pesticidů, které se používají při pěstování geneticky modifikované sóji a dalších plodin, trpí vážnými genetickými poruchami. Studie, kterou provedli vědci z argentinské National University of Rio Cuarto v Cordóbě, navíc ukázala, že se u našich dětí mohu vyskytnout podobné problémy jako u dětí žijících v blízkosti polí s geneticky modifikovanou sójou v daleké Argentině, která je jedním z největších pěstitelů GM plodin například od nechvalně proslulé společnosti Monsanto.

Výzkumy z (UNRC) dospěly k tomu, že děti žijící ve zmíněné oblasti mají o 44 % vyšší známky genetického poškození v organismu než děti z jiných skupin. Dále se vědci shodli na tom, že je to důsledek nebezpečných pesticidů ze sójových polí. Zkoumané děti disponovaly příznaky, jako je kýchání, opakující se respirační tíseň, kašel, bronchospazmus, svědění kůže a nosu, či dokonce skvrny nebo krvácení, slzení a pálení očí a učí. Na druhé straně děti, jež nebyly vystaveny GMO, srovnatelnými problémy netrpěly.

LÍBÍ SE VÁM WEB ŠIFRY? SEZNAMTE SE I S JEDINEČNÝM MĚSÍČNÍKEM ŠIFRA A PŘEČTĚTE SI CELÉ ČÍSLO NA UKÁZKU ZDARMA.

Vědci se také zaměřovali na budoucnost, která takto postižené děti čeká. Vedoucí tohoto projektu Delia Ajassa se konkrétně zabývala případnou genetickou mutací, kterou tyto pesticidy mohou způsobit. Jelikož jsou geny u dětí teprve ve vývoji, jsou ke změnám náchylnější. Poškození autoři dělí jednak na cytogenetická, kdy dochází k poškození struktury a funkce buňky, zejména chromozomů, a na ta, kdy se zvyšuje frekvence poškození DNA u chromozomů v dětském věku, která je prediktivní pro vývoj rakoviny u dospělých.

Bylo by naivní očekávat, že geneticky modifikované plodiny, které v sobě mají například „zabudované“ toxiny, aby hubily hmyz, a jsou odolné vůči neuvěřitelnému množství chemikálií, které zabíjejí vše živé v dosahu, nebudou mít vliv na zdraví lidí.

Regenračné centrum

Shrnutí studie říká, že zmiňovaná vážná zdravotní poškození ohrožují děti, které žijí méně než 500 metrů od polí s GM sójou sprejovaných glyfosáty a dalšími jedy ve velkém, ale neméně zajímavá by byla studie, která by zkoumala poškození zdraví lidí, kteří GM potraviny jedí. Obzvláště vzhledem k faktu, že například geneticky modifikované sóji je přes 90 % a zabránit kontaminaci té negeneticky modifikované je takřka nemožné.

O tom, co firmy Monsanto a spol. dokážou, jsme psali zde.

A zatímco lobbisti prosazující smlouvu TTIP či největší zemědělec v ČR a zároveň ministr financí Andrej Babiš se GM plodiny snaží tlačit do Evropy, aniž by kdy byly podrobeny řádnému zkoumání, málokdo si klade otázku, co se stane, až se kompletně promíchají se všemi normálními plodinami.

Další věc je, že ani nemusí jít o jídlo. Většina bavlny, ze které se vyrábějí trička, ale i vložky, obvazy a tampóny, je geneticky modifikovaná a obsahuje nejen jedovaté glyfosáty, ale i další chemikálie. Psali jsme o tom v článku Nejen kukuřice! Většina tamponů a vložek je zamořena nebezpečným glyfosátem od Monsanta.

Šifra

Regenračné centrum

Zdroje: http://naturalsociety.com/study-children-exposed-gmo-soy-pesticides-genetic-damage/http://cestyksobe.cz/sokujici-studie-gmo-potraviny-zpusobuji-detem-nenavratne-poskozeni-organismu/13660