Během druhé poloviny 20. století a začátkem 21. se vědci domnívali, že počty žijících tučňáků kroužkových vytrvale klesaly. Ovšem nová studie, již podnikla oceánografická instituce z Woods Hole (WHOI), došla k poměrně šokujícím závěrům – superkolonie těchto tučňáků, čítající přes 1 500 000 jedinců, se doposud schovávala daleko na severu.

V práci, kterou 2. března zveřejnil vědecký deník Scientific Reports, výzkumníci oznámili nález předtím neznámé „superkolonie“ tučňáků kroužkových žijících na antarktickém souostroví Danger Islands, jež se nachází na severním vrcholu ledového kontinentu. Toto těžko přístupné místo bylo doposud řádně neprozkoumáno nejenom kvůli poloze, ale i svému skalnatému povrchu.

„Až donedávna nebylo známo, že by Danger Islands pro tučňáky představovaly důležité životní prostředí,“ řekla Heather Lynchová, profesorka ekologie a evoluce z univerzity Stony Brook. Je fascinující, jak se tato obrovská kolonie dokázala před člověkem skrývat celá desetiletí, i přesto, že bydlí na místě s permanentní ledovou pokrývkou a daleko od nejbližší civilizace.

Regenračné centrum

První náznaky objevu pocházejí z roku 2014, kdy Lynchová a její kolega Mathew Schwaller pozorovali satelitní snímky, jež pořídila NASA. Z těch bylo zjevné, že se na ostrově nachází podezřelé velké množství tučňáků. V prosinci 2015 byla zahájena expedice, která měla za úkol tento nález potvrdit z první ruky. Když skupina výzkumníků na neobydlený ostrov dorazila, nalezla na tomto nehostinném kamenném podloží stovky tisíc hnízd. K průzkumu některých oblastí byla nucena využít komerční drony. Expedice nakonec nejenom nález potvrdila, ale také došla k závěru, že se jedná o velice významné rodiště tohoto druhu tučňáků.

Zdroj: http://www.whoi.edu/news-release/unknown-supercolony-Adelie-Penguins-Discovered-in-Antarctica