Šifrovaný svět: Jak poznat kvalitní potraviny

V dalším živém vysílání YouTube kanálu Šifrovaný svět jsem se zabýval tématem potravin a tím, jak v obchodě poznat, zda je zboží kvalitní či nikoliv. Stále častěji slýchám, že dnešní jídlo, respektive potraviny v obchodech, jsou hrozné. To je sice částečně pravda, ale tento názor je doprovázen povzdechem: „Jo tenkrát, za minulého režimu, to byly potraviny ještě kvalitní. Bylo jich méně, ale dělaly se podle norem a byly poctivé.“ Opravdu bylo tehdy jídlo lepší? Tak jak je možné, že jsme se po revoluci jako kobylky vrhli na německé zboží a byl v tak obrovský rozdíl v chutích?

S tím souvisí i druhý fenomén – dvojí kvalita potravin. Pod stejnou značkou a stejným obalem se u nás a na Západě prodává úplně jiný obsah. Proč se ale výrobcům vyplatí vyrábět stejné zboží ve dvou verzích? Odpověď je jednoduchá: vyplatí se jim to, protože Čechům a jiným postkomunistickým národům, které jsou zvyklé na „dřívější“ chutě, méně kvalitní zboží chutná a většina lidí mu dává přednost. Největší úspěch totiž má to nejméně kvalitní jídlo. Kdyby to tak nebylo, tak by se neprodávalo a z obchodů by mizelo místo nekvalitního kvalitní zboží. Ono tam totiž je, jen je ho výrazně méně. Jde jen o to ho poznat…

Staňte se odběrateli kanálu Šifrovaný svět a sledujte živé vysílání každý pátek od 20.30.

Milan Vidlák, časopis Šifra