I do drahé francouzského vína jde přidávat cukr. Dva ředitelé předního vinařství Château Giscours v oblasti Margaux skončili před soudem, protože falšovali víno. Odešli s tříměsíční podmínkou, firma navíc musí zaplatit pokutu víc než 200 000 eur. Uvedl to server francetvinfo.fr a informovaly o tom lidovky.cz.

Přidání cukru do kvasících hroznů odrůdy merlot soud vyhodnotil jako nezákonné a jednání označil za „vědomé falšování, které odhalila nečekané kontrola“. Ta již v roce 2016 upozornila Château Giscours na neadekvátní kvalitu jejich produktu, vše ale běželo ve starých kolejích.

Vedení vinařství se přesto snažilo svést selhání na „lidský faktor“, tedy omyl, nikoli úmysl. Cukr prý byl jen ve zlomku hroznů a výslednou kvalitu neovlivnil. To ale soud nepřijal. „Vylepšená“ odrůda merlot z roku 2016 se dostala do 53 000 lahví v celkové hodnotě 2,3 milionů eur, což není málo. Jen pro ilustraci, lahev Château Giscours v Česku seženete nejlevněji za 1500 korun, nejdražší lahev vyjde na 13 000 korun. „Jsou tady zákazníci, kteří zaplatí za víno vysokou cenu a očekávají deklarovanou kvalitu,“ upozornil státní zástupce s tím, že jde u výroby vína o základní pravidla. Co se asi dělá s vínem za tři stovky?

Cukr se do vína smí přidávat jen výjimečně, když je špatné počasí a neblaze zasáhne úrodu. Konkrétně v roce 2016 se mohl cukr přidat do hroznů odrůdy cabernet savignon, nikoli však do merlotu. Těsně vedle…

Pokud se Vám naše práce líbí, podpořte ji. Objednejte si předplatné tištěného měsíčníku Šifra, jeho digitální verzi nebo kombinaci obojího.

Můžete nás také podpořit dobrovolným příspěvkem.

Milan Vidlák, časopis Šifra