Jsou biopotraviny zdravější než konvenční potraviny? Jedna britská studie z roku 2014 říká, že jsou biopotraviny zdravější. Jiná studie ze Spojených států z roku 2012 tvrdí, že ne. Oba týmy v metaanalýze vyhodnotily stovky mezinárodních výzkumných zpráv. Nyní curyšský výzkumník potravin Walter Dänzer otevřel zcela nové pole výzkumu. Představuje fotografie zkrystalizovaných potravin, které ukazují velké rozdíly mezi biopotravinami a potravinami konvenčními. [sociallocker id=“94522″]

Jsou to ohromující záběry. Jak vypadá zkrystalizovaná kapka z jablka pětsetkrát zvětšená pod mikroskopem? Rozpoznáte na obrázku malé jabloně? Mikroskopické snímky ukazují něco překvapivého: biopotraviny mají harmonickou krystalickou strukturu, konvenčně pěstované potraviny vypadají dost žalostně. Co to znamená?

Dänzerova laboratoř LifevisionLab ve švýcarském Schlierenu nechala vykrystalizovat kapičky padesáti potravin a potom je vyfotografovala na skleněné desce pod mikroskopem. Výsledné snímky jsou fascinující. Biojablka například mají komplexní, složité krystalové struktury. S trochou fantazie v nich můžete dokonce spatřit jemně rozvětvené jabloně. Na fotografiích konvenčních jablek z nich zbyly pouze fragmenty.

Regenračné centrum

Překvapivý pohled dovnitř

Testované plody pocházejí z bioobchodů i supermarketů. Od okurky k pomeranči, od hlávkového salátu, po rýži; neustále se opakuje stejný obraz. Biopotraviny vykazovaly sofistikované krystalické struktury, které seu konvenčních potravin daly najít jen stěží. Walter Dänzer je přesvědčený, že „čím víc jsou krystaly neporušené, tím větší je v plodech síla určitého řádu,vitality a kvalita důležitých látek“. Neporušené struktury podle něj naznačují, že nebyly použité žádné pesticidy. „Výsledky nás překvapily svou jednoznačností,“ říká 67letý Walter. „Pořídili jsme víc než 10 000 fotografií. U konvenčně pěstovaných potravin jsme neporušenou krystalickou strukturu našli jen zřídka.“

Regenračné centrum
400krát zvětšený pomeranč (vlevo bio, vpravo konvenční)

Walter Dänzer není na bioscéně žádný nováček. Syn z dělnické rodiny v Curychu studoval ekonomii a právo a pro svůj doktorát se zabýval švýcarskou zemědělskou politikou sedmdesátých let. Změna směru k průmyslovému zemědělství s intenzivním chovem zvířat a používání chemických látek je podle jeho názoru zcela mimo. Ve své práci tento vývoj kritizoval a obhajoval ekologické zemědělství. Byl však ostře odmítnut. „Kdo se tehdy zabýval etikou chovu zvířat a ekologií, byl označen za blázna a naivního dobrodince,“ říká Dänzer. Sám se však nenechal zařadit do žádné škatulky a hledal svoji vlastní cestu.

V roce 1981 založil společnost Soyana a jako první ve Švýcarsku přišel na trh s rostlinnou alternativu k masu. Dnes jeho firma vyrábí v Schlierenu mnoho veganských jídel. Jeho laboratoř neustále vyvíjí nové produkty. Tak vznikl nápad vytvořit krystalické fotografie. Walter Dänzer tím chtěl „otevřít okno pro nové poznatky a iniciovat další výzkum“.

Co říká věda: bio versus nebio

Biopotraviny fungují, o tom existují jasné důkazy. K tomuto závěru v roce 2014 došla britská University of Newcastle poté, co zanalyzovala více než 300 různých studií. K týmu také patřil Urs Niggli, ředitel švýcarského Výzkumného ústavu pro ekologické zemědělství (FiBL). Vědci v biopotravinách a dalších produktech zjistili o 18 až 69 % vyšší koncentraci antioxidantů, které snižuje pravděpodobnost vzniku některých druhů rakoviny a chronických chorob. Biopotraviny mají v průměru o 48 % nižší koncentraci kadmia, což je toxický těžký kov. Konvenční potraviny mají naproti tomu čtyřikrát větší rezidua pesticidů, také o 30 % víc dusičnanů a o 87 % víc dusitanů.

400krát zvětšená rýže (vlevo bio, vpravo konvenční)

Podle americké Stanford University biopotraviny nepřinášejí žádné významné zdravotní výhody. K takovému závěru došla v roce 2012 po vyhodnocení 223 studií. Obsah vitaminu v konvenčních potravinách a biopotravinách se skoro nelišil, tuky a bílkoviny na tom byly podobně. U skupiny lidí, která se stravovala konvenčně, se výskyt patogenních bakterií nezvětšil.

Nicméně v moči dětí, které jedly převážně biopotraviny, se zjistily nižší rezidua pesticidů. Test trval dva dny až dva roky. Dlouhodobé studie, které jsou zaměřené pouze na zdravotní aspekty, neprovedl ani britský, ani americký vědecký tým.

Bioslunečnicový olej
Bioslunečnicový olej
Bioslunečnicový olej
Bioslunečnicový olej
Červené biovíno

Pro potravinového inženýra Hans-Petera Bachmanna z ETH Curych je Dänzerova metoda „jistě zajímavý přístup“. Padesátiletý vedoucí institutu Agroscope v Bernu, což je spolkové kompetenční centrum pro zemědělský výzkum, odkazuje na svojí vlastní studii o krystalizaci. Na konci devadesátých let jeho institut zkoumal různé typy jogurtu. Výzkumníci použili mléko z Demeter statků (biodynamické zemědělství) a někdy do něj přidali více, někdy méně sušeného mléka. Měnili rovněž teplotu ohřevu a mléko odstředili tzv. ultrafiltrací. Při posledním pokusu vznikly snímky s nejméně rozvětvenými krystaly. Čím byl vyrobený jogurt jemnější, tím sofistikovanější byla krystalová struktura. Bachmannův závěr: „Rozdíly jsou na našich obrázcích jasné. Obtížná je jejich interpretace a otázka vitální kvality jednotlivých vzorků jogurtu.“ Další výzkum již jeho ústav neprováděl „a o dalších výzkumech mi není nic známo“.

Jeden pozorovatel dal obrázky krystalů Waltera Dänzera do rukou agronoma ETH Hanse Rudolfa Herrena. Je to mezinárodně uznávaný zemědělský odborník, který radí třeba výboru OSN pro životní prostředí. „Obrazy mluví samy za sebe,“ říká. „Víme, že biopotraviny obsahují více minerálů, vitamínů a antioxidantů. Myslím, že je to vidět v krystalických strukturách.“ Jedna věc je jasná: „Konvenčně vyprodukované potraviny obsahují pesticidy nebo jiné zemědělské zbytky chemikálií, které se dají změřit. To mění molekulární strukturu, což je vidět na obrázcích.“
[/sociallocker]

Chcete sobě nebo někomu jinému udělat radost hodnotným dárkem pod stromeček? Šifra pro vás opět připravila pořádnou nadílku. Vánoční balíčky všech vyšlých čísel a čísel, která vyšla během letošního roku, za skvělou cenu, slevy na předplatné, tištěné i digitální, dárkový certifikát a různé akce…

Poznámka: Snímky pocházejí z knihy „Neviditelná síla v potravinách. Srovnání bio a ne-bio“ (originální název: «Die unsichtbare Kraft in Lebensmitteln. Bio und Nichtbio im Vergleich»). Autor Walter Dänzer; Verlag Bewusstes Dasein, 2014

Překlad: Jan Běhůnek, homaterapie.cz

Zdroj: http://www.beobachter.ch/leben-gesundheit/ernaehrung-genuss/artikel/ernaehrung_bio-unter-der-lupe/