Jaké jídlo nám v budoucnu skončí na stole? Odpověď přichází z Austrálie. Potravinářská tiskárna na základě DNA, potu a životního stylu vytiskne jídlo doslova „šité na míru“, takže v něm nebude nic chybět. Ráno se probudíte, zadáte své údaje do systému a vaše snídaně je připravena. Podle vědců jídlo není konečným produktem, což připomíná sci-fi film Soylent Green z roku 1973.

Ve filmu je Soylent koncern, jehož jméno tvoří kombinace Soy (sója) a Lent (čočka), který kontroluje zásobování potravin pro polovinu světa. Potravinářský koncern totiž prodává uměle vyrobené potraviny Soylent Rot a Soylent Gelb. Nejnovější produkt Soylent Green je mnohem chutnější a výživnější. Jedná se o koncentrát údajně vyrobený z planktonu, který jde výborně na odbyt. Kvůli výpadkům v dodávkách v úterý, což je Soylent Green Day, se pravidelně bouří hladovějící masy lidí. Policie proti demonstrantům zasahuje těžkou technikou a brutálně je vytlačuje z ulic. To je stručný děj kultovního sci-fi filmu Soylent Green.

Potraviny budoucnosti bude zkoumat Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), státní úřad pro vědecký a průmyslový výzkum v Austrálii. V Austrálii, Francii a Mexiku agentura provozuje 55 výzkumných zařízení, kde zkoumá různé metody genetického inženýrství.

Výzkumná skupina CSIRO pro strukturu potravin v čele s doktorkou Amy Loganovou po třech letech právě dokončila studii zaměřenou na personalizovanou výrobu „chytrých potravin“. Tyto potraviny, které vytiskne 3D tiskárna, obsahují personalizované přísady. Jde o to vyvinout osobní systém výroby potravin, který produkuje dietu „šitou na míru“ založenou na genetické informaci, fyziologickém stavu a životním stylu člověka.

Regenračné centrum

Doktorka Loganová to vysvětluje na webové stránce news.com.au: „Máme vizi, že během 20 let se někdo ráno probudí, nevtíravým způsobem se změří fyziologická data třeba z potu, neboť je osoba připojená na technologii biosenzorů.“

Podle Evropské rady pro informace o potravinách (EUFIC) tyto „inteligentní potraviny“ pomohou nejen optimalizovat individuální zdraví, ale ve větším měřítku také přispějí k řešení společenských problémů, jako je obezita, diabetes 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, rakovina a podvýživa.


Vypadá to docela zábavně a nevinně…

Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC) je nezisková organizace se sídlem v Bruselu. Byla založena v roce 1995 a jejím úkolem je poskytovat informace médiím, výživovým odborníkům a spotřebitelům o bezpečnosti potravin a kvalitě, zdraví a výživě. Přibližně dvě třetiny finančních prostředků pocházejí ze soukromých zdrojů a třetina z veřejných zdrojů. Budoucnost potravin je v agendě Evropské komise priorita, proto prý poskytne EIT kompetenci k obnově zdravého a udržitelného potravinového systému v Evropě i mimo ni.

Evropský inovační a technologický institut (EIT) oznámil vítěze celoevropské soutěže Food4Future: je to EIT Food. EIT Food vybuduje udržitelné dodavatelské řetězce potravin napříč celým oborem, které realizuje prostřednictvím inovací a vzdělávacích iniciativ, jež pro spotřebitele hrají klíčovou roli. EIT Food má v členských státech EU a přidružených státech široké pokrytí. Je současně jedinečným partnerem 50 předních společností, univerzit a vědeckých partnerů, které pokrývají celý řetězec potravin. S pomocí spotřebitelů jako inovátorů, kdy se každý z nich snaží spolupracovat na změně způsobu, jakým v současnosti vyrábíme, distribuujeme a konzumujeme potraviny. Mezi členy organizace patří třeba Abbott Nutrition, Bunge, Cargill, Cereal Partners, Coca-Cola, Dow Seeds, DSM Nutritional Products Europe Ltd., Ferrero, General Mills, Mondelēz Europe, Mars, Nestlé, PepsiCo, Pinar Et, Tereos, Ülker či Unilever.

Regenračné centrum

EIT Food spolupracuje s velkou skupinou partnerů a bude velmi aktivní i ve státech střední a východní Evropy, včetně České republiky, Maďarska, Litvy a Slovinska. Stanou se ze spolupracujících států pokusné laboratoře?

Jak již bylo řečeno, CSIRO se spoléhá na personalizovaný Food generátor na základě vaší DNA, vašeho životního stylu, a dokonce i potu. Doktorka Loganová na listopadovém semináři na veletrhu Foodpro Food Manufacturing Expo při International Convention Center v Sydney vysvětlila personalizovanou výživu a inteligentní výrobu s 3D tiskárnou. „Jsou to informace, které se přenášejí do softwarového systému spojeného s tím, čemu říkáme generátor potravin, jenž stojí na vaší kuchyňské lince a vyrábí jídlo, které obsahuje denní obsah živin.“

Loganová tvrdí, že konečným produktem nemá být Soylent Green ani žádné jídlo, které vypadá jako sliz či bláto. „Myšlenkou je reálné jídlo,“ myslí si výzkumnice. „Předpokládáme, že spotřebitelé na nejvyšší úrovni výživy stále chtějí cítit v ústech tradiční jídlo. Tento program je zaměřen na normální lidi, ale také nabízí výhody pro celé spektrum od profesionálních sportovců až po starší lidi. Vidíme trend, že průměrní lidé jsou ochotní poskytovat data prostřednictvím nástrojů Fitbits a dalších aplikací.“

A to je možná právě ten problém. Když pomineme, že se otevírá hřiště pro další experimenty s geneticky modifikovanými potravinami, a uvážíme-li, že už dnešní jídlo je povětšinou umělé, nezbývá se než ptát, co asi vypadne z takové 3D tiskárny…

Pokud se Vám naše práce líbí, podpořte ji. Objednejte si předplatné tištěného měsíčníku Šifra, jeho digitální verzi nebo kombinaci obojího.

Můžete nás také podpořit dobrovolným příspěvkem.

Jan Běhůnek, homaterapie.cz