Dlouho očekávané vyjádření ze strany Spojených národů je tady – zpracovávané maso ve stylu uzenin napomáhá vzniku rakoviny a podezřelé je z toho i červené maso obecně.

Světová zdravotnická organizace se tímto tématem zabývala již delší dobu. Pondělní report vydala francouzská společnost IARC (International Agency for Research on Cancer), jež pod WHO spadá. Podle této studie lze takto zpracovaná masa zařadit do stejné skupiny karcinogenů, ve které jsou například tabák nebo azbest.

Studie spojuje výše zmíněná jídla s rakovinou střev, nicméně zabývají se i spojitostmi s rakovinou slinivky či prostaty. Doktor Kurt Straif z IARC se vyjádřil takto: „Pro jedince je riziko vývoje rakoviny střev z důvodu konzumace zpracovaného masa stále malá, ale riziko se zvyšuje spolu s tím, kolik tohoto masa sníte.“ Všeho je samozřejmě dobré jíst s mírou, ale tohle je nemilá zpráva například pro Čechy, kde jsou uzeniny obrovsky populární a obyvatelům je zde prodává i ministr financí.

Výzkum však stále pokračuje. O masech, jako je vepřové, hovězí nebo jehněčí, se stále divoce diskutuje. Ta se prozatím označila jako „možné karcinogeny“. I přesto, že vše je „možné“ a „nízké“, jedná se o zajímavý pokrok – ještě před nedávnem byly podobné výroky hojně kritizovány a objevovaly se pouze v řadách vegetariánů a veganů. Krok za krokem tak zjišťujeme, že rakovinu máme téměř ze všeho, co dýcháme nebo nám chutná. Co přijde dál?

Jan Petrák