Počet obézních lidí v Evropě a na mnoha místech po celém světě i nadále dosahuje rekordních úrovní. Proto uvědomělí lidé stále častěji hledají zdravou výživu pro udržení normální hmotnosti. Většina z těchto lidí proto věnuje velkou pozornost přísadám, jako je kukuřičný sirup a trans-tuky, protože pravidelná konzumace takových potravin garantuje nárůst hmotnosti. Existují však i některé další přísady, které možná nejsou tak známé. Podporují obezitu a je dobré se jim vyhnout. Studii, která byla zveřejněná v magazínu Nature Communications, provedli výzkumníci z nemocnice Cedars-Sinai z Los Angeles.

Zjistili, že tři běžné konzervační látky, které se přidávají do potravin, přispívají k obezitě a mohou narušit hormonální rovnováhu. Vědci z kmenových buněk vypěstovali tkáň, která produkuje hormony, a smíchali ji s chemikáliemi. Ukázalo se, že tyto chemické látky narušují určité signály mezi trávicí soustavou a mozkem, které zprostředkovávají pocit nasycení.

Nejsilnější účinek byl zjištěn u BHT neboli butylhydroxytoluenu. Tato chemická látka se často vyskytuje ve snídaňových cereáliích, ačkoliv v jiných potravinách je zakázaná. Tento konzervant se kromě toho vyskytuje také v jiných potravinách, jako jsou sušenky a chipsy, aby chránila jejich výživné látky a tuky před žluknutím.

Chemickou látku americký úřad FDA označil jako „obecně bezpečnou“. (Tento úřad tak označuje i geneticky modifikované potraviny, takže si o něm netřeba dělat iluze.) Studie však prokázaly, že tato látka může zvýšit riziko rakoviny a vést ke zvětšení jater.

Další chemickou látkou, kterou je potřeba vzít v úvahu, je kyselina perfluoroktanová (PFOA). Tento polymer lze nalézt v nelepivých nátěrech a kobercích. Dá se dokonce nalézt v prachu v domácnosti.

Výzkumníci zjistili, že třetí chemická látka, která narušuje hormony, je ributylcín (TBT). Podle Central Contra Costa County News se vysoce toxický TBT již řadu let využívá třeba v domácnostech. Dá se najít v barvách, odstraňovačích skvrn, čisticích prostředcích na toalety, konzervačních přípravcích na dřevo a šamponech na koberce.

Vypadá to, že hledání všech těchto chemických složek na štítcích u výrobků je spousta práce. To je pravda. Někdy jsou dokonce skryté pod jinými názvy, takže nejsou okamžitě rozpoznatelné. Hledání přírodních a zdravých věcí je o něco jednodušší. Kromě toho tyto potraviny neruší hormonální rovnováhu a nezpůsobují obezitu. Polotovary velmi často obsahují nezdravé přísady v jakékoli formě, bez ohledu na to, jak „přirozeně“ se snaží vypadat.

Vědomá konzumace zdravějších potravin a čištění přírodními prostředky, jako je ocet, citronová šťáva a soda, může výrazně snížit riziko onemocnění a obezity. Zkušební metoda, která se v této studii používala, se dá využít k testování účinků dalších chemických látek v naší stravě a prostředí. Chemické látky, kterých je třeba se vyvarovat, je totiž celá řada. Americké úřady registrují víc než 80 000 chemických látek.

Je dobré snažit se vymanit z bubliny dnešní společnosti a podniknout cílené a efektivní kroky ke zlepšení zdraví. Dále učinit moudré a vědomé rozhodnutí, pokud jde o naše jídlo a naši domácnost.

Pokud se Vám naše práce líbí, podpořte ji. Objednejte si předplatné tištěného měsíčníku Šifra, jeho digitální verzi nebo kombinaci obojího.

Můžete nás také podpořit dobrovolným příspěvkem.

Jan Běhůnek, homaterapie.cz

Zdroje: http://www.newswise.com/articles/study-shows-how-food-preservatives-may-disrupt-human-hormones-and-promote-obesity, https://www.nature.com/articles/s41467-017-00254-8http://www.die-gesunde-wahrheit.de/2018/01/04/chemikalien/

Diskuze
Sdílejte článek na sociálních sítí: