Sedm procent amerických dospělých věří, že čokoládové mléko pochází výhradně z hnědých krav. Ukazuje tak alespoň mezinárodní on-line průzkum, který podniklo Inovativní centrum U. S. Dairy. Sedm procent dospělé americké populace přitom odpovídá zhruba 16,4 milionům lidí.

Jedná se jen o jeden z mnoha důkazů o, mírně řečeno, až absurdní dezinformaci moderního člověka (říci, že pouze Američanů, by bylo nemístně optimistické). Například jedná starší studie, kterou uspořádalo americké ministerstvo zemědělství v 90. letech minulého století, ukázala, že až 20 % dospělých lidí netuší, že hamburgery pocházejí z hovězího masa. Mnozí další postrádali základních informace o tom, co vlastně zvířata jedí a jak vůbec vypadají farmy.

„Problém je s chovy zvířat obecně,“ řekla Cecily Uptonová, spoluzakladatelka neziskové organizace FoodCorps, která se snaží doplnit základní vzdělání o zemědělství a výživě v základních školách, deníku The Washington Post. „Právě teď jsou lidé nastavení myslet tak, že pokud chtějí jídlo, tak musejí jít do obchodu. Nic v našich učebních osnovách děti už neučí, odkud to jídlo pochází.“

Tím to ale nekončí. Když se tým výzkumníků jal vyzpovídat žáky 4., 5. a 6. třídy ve škole California School, zjistili, že více než polovina z nich nevěděla, že krájená okurka ve fast foodu pochází… z okurek, nebo že cibule a hlávkové zelí jsou rostliny. Čtyři z deseti nevěděli, že hamburgery pocházejí z krav, a 3 z 10 netušili, že sýr se vyrábí z mléka.

„Všichni dotázání si dokázali vybavit jména normálních jídel ve své původní podobě, a většina věděla, že jídlo se pěstuje na farmách a zahradách,“ shrnuli výzkumníci, „nicméně, zcela jim chybí schéma toho, jak se jídlo zpracovává, a nejsou schopni vyjádřit proces, co se s jídlem děje ve fázích od vypěstování až do finální podoby.“

Na druhou stranu, když uvážíme, jak vypadají dnešní průmyslové velkochovy, někdy by možná bylo snazší nevědět…

S vědomostmi Američanů je to ale tak chabé, že americké ministerstvo zemědělství (USDA) dokonce prohlásilo, že podle preferencí strávníků je nejoblíbenější ovoce v Americe pomerančový džus a hranolky a chipsy jsou nejoblíbenější zeleninou.

Člověk jen těžko uvěří tomu, že miliony dospělých ani dětí netuší, odkud pochází jídlo a jak se zpracovává. Jelikož ale tyto informace pocházejí z mainstreamových médií včetně těch nejmainstreamovatějších, The Washington Post, a ty prý zásadně nedezinformují, nejpravděpodobnější bude asi varianta, že lidská inteligence je v hluboké krizi. Otázka ale je, jestli neblbnou Američané rovněž z toho, co jim Monsanto a jiní dobráci sypou do jídla…

Pokud se Vám naše práce líbí, podpořte ji. Objednejte si předplatné tištěného měsíčníku Šifra, jeho digitální verzi nebo kombinaci obojího.

Můžete nás také podpořit dobrovolným příspěvkem.

Jan Petrák, časopis Šifra

Zdroje: http://www.trueactivist.com/millions-of-americans-believe-chocolate-milk-comes-from-brown-cows-study-finds/ https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/06/15/seven-percent-of-americans-think-chocolate-milk-comes-from-brown-cows-and-thats-not-even-the-scary-part/?utm_term=.84b883ff3306