Rozsáhlá mezinárodní studie zkoumající účinky konzumace alkoholu ukázala, že pití alkohoholických nápojů není dobré pro zdraví ani při mírné konzumaci. Zpochybňuje také časté tvrzení, že muži mohou pít větší množství alkoholu než ženy.

Jako hranice, kdy konzumace alkoholu nepřináší větší zdravotní rizika, uvádějí vědci, kterých se na výzkumu podílelo přes 120, zhruba jedno pivo denně u mužů i u žen. Studie, kterou zveřejnil 12. dubna prestižní týdeník The Lancet, shnruje data z různých jiných studií zkoumajících pití alkoholu a jeho následky u skoro 600 000 lidí v 19 rozvinutých zemích světa, což už je slušný vypovídající vzorek.

Co zřejmě překvapí nejvíc, je zjištění, že rozdíl u pití mužů a žen co se týče „bezpečného“ množství vypitého alkoholu je téměř nulový. Obvykle se lidé domnívají, že muž zvládne zhruba dvakrát víc. Například v USA muž může podle oficiálních doporučení bezpečně vypít dva drinky denně, zatímco žena jen jeden.

Světová zdravotnická organizace už je mnohem opatrnější – její dřívější materiály hovořily o bezpečné denní dávce u zdravého dospělého 16 g alkoholu u ženy a 24 g u muže (tedy asi půl litru piva nebo 2 dcl vína), dnes už bezpečnou dávku alkoholu raději neuvádí vůbec.

Před dvěma lety revidovala svá doporučení i Velká Británie, která limity u mužů snížila na stejnou úroveň jako u žen. A podle nové studie udělali Britové dobře…

Výzkum vedený Angelou Woodovou z univerzity v Cambridge zcela přehodnocuje koncept takzvaného střídmého pití a přináší nové informace, jak alkohol zasahuje kardiovaskulární systém.

Ty jsou v přímém rozporu s tím, co hlásali celou dobu výrobci alkoholu podporovaní lékařským establishmentem, tedy že alkohol snižuje riziko infarktu. Vědci nenašli pro toto tvrzení jediné opodstatnění. Běžné vysvětlení bylo, že alkohol může zvýšit HDL cholesterol, tedy ten „dobrý“, který brání ucpání cév.

Jenže konzumace alkoholu ve sutečnosti, i v deklarované malé míře, je spojena s celým souborem kardiovaskulárních onemocnění, od mrtvice a výdutě aorty přes chronický vysoký tlak po selhání srdce. Podle sesbíraných dat škodlivé účinky alkoholu vysoce převyšují jakákoli pozitiva. „Je pravda, že pití alkoholu může snížit riziko nesmrtelných srdečních infarktů, ale ve skutečnosti bychom si měli uvědomit, že na druhé straně roste riziko mrtvice a smrtelných kardiovaskulárních onemocnění a snižuje se délka života,“ řekla deníku The Washington Post Angela Woodová.

Konzumace alkoholu také zvyšuje riziko různých druhů rakoviny, a to například trávicího traktu. „Je to velmi působivá studie,“ řekl médiím Aaron White z amerického Národního Institutu zkoumajícího zneužívání alkoholu a alkoholismus (The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism – NIAAA). „Problematika takzvaného střídmého pití je velmi důležitá, protože většina lidí v zemi takto pije. Je pro nás důležité vědět, jaké množství ještě může být bezpečné.“

Jak ale dodává Angela Woodová: „Není žádné magicé číslo, dopady alkoholu na organismus jsou velmi složité a roli hraje mnoho faktorů, jako třeba váha nebo užívání léků.“ Podle Woodové a jejich kolegů je každopádně maximální hranice 100 gramů alkoholu týdně, což odpovídá sedmi nikterak silným pivům.

Problém je, že když například Čech řekne, že jde na jedno, nikdy u jednoho nezůstane. A každý si stejně „mírné pití“ vykládá jinak. Jeden můj známý, alkoholik, když měl „slabší“ den, hrdě hlásil, že včera nechlastal a před spaním si dal jen tři plzně.

Pokud se Vám naše práce líbí, podpořte ji. Objednejte si předplatné tištěného měsíčníku Šifra, jeho digitální verzi nebo kombinaci obojího.

Můžete nás také podpořit dobrovolným příspěvkem.

Milan Vidlák, časopis Šifra