Video: Krátký příběh člověka, pána tvorstva? Ach, ty konce…

Umění nejsou jen romantické snímky krajinky nebo rozsypané sušenky či jiné moderní výstřelky, které si uklízečka klidně splete s odpadky, tak jako kdysi v případě nejslavnějšího umělce současnosti Damiena Hirsta.

Například Steve Cutts má docela jiné ambice a v umění vidí mnohem víc – katalyzátor změny. Domnívá se, že náš svět by měl fungovat docela jinak a práce by neměla být permanentním, „duši drtícím krysím závodem o všemocné peníze“.

Populární londýnský výtvarník má navíc jeden obrovský dar – svými ilustracemi a animacemi dokáže dokonale a s nadhledem vystihnout šílenství života takzvaně vyspělé lidské civilizace, jež je pro něj zároveň nevyčerpatelným zdrojem inspirace – vizte třeba tento úžasný obrázek s názvem Koloběh života.

Ilustrace Steve Cutts

Za obzvláště povedená a hodná připomenutí považuje Šifra dvě Cuttsova animovaná videa. To první se jmenuje výmluvně – Man (Člověk). Za majestátních tónů Griegova Peera Gynta v něm přistane na Zemi před půl milionem let člověk. Když prvního živočicha, kterého potká, rozšlápne a z hada si udělá boty, je to teprve začátek… Jenže jaký bude konec?

Možná ještě lepší je mrazivě vtipné druhé video In the Fall, kde chlapík ve středních letech padá ze střechy a před očima mu běží „nejlepší“ okamžiky. Zas tolik jich ovšem není, takže během pádu stihne celý život.

-miv-

Zdroj