Donald Trump přiznává, co by rád: „Ropu z Iráku, suroviny z Afghánistánu a silnější armádu.“

Zatímco mainstreamová média nenechávají na republikánském kandidátovi na amerického prezidenta Donaldu Trumpovi nit suchou, mnohé alternativní zdroje se k němu staví o poznání smířlivěji.

Šifře se sice zamlouvá jeho řečnický a komunikační talent a občas se jeho politicky nekorektním výrokům upřímně zasměje, považuje ale za nutné varovat před ztrátou ostražitosti a iluzemi o tom, že by pro USA mohl znamenat nějakou pozitivní změnu.

Trumpova kritika a vtipné bonmoty proti stávajícímu establishmentu a jakási hraná bodrost totiž velice snadno mohou člověka, který je kritický vůči současné vládnoucí americké garnituře, zmást či „unést“ tak, že ho zrádně odvedou od podstaty, a ani si přitom nemusí uvědomit, kdo Donald Trump vlastně je a co doopravdy říká.

Takže jak to s tím Trumpem je? Může vůbec přední člen establishmentu proti němu bojovat? A co by udělal, kdyby se dostal do Bílého domu? Nechme promluvit toho nejpovolanějšího, tedy samotného Donalda Trumpa.

V pozoruhodném rozhovoru s Alexem Jonesem, jenž proběhl na začátku prosince, prohlásil republikánský kandidát na amerického prezidenta, že „chce učinit Ameriku znovu velikou“. Donald Trump řekl, že kdyby byl prezidentem, posílil by armádu, která už teď ve výzbroji i utrácení předčí jakoukoli jinou zemi.

A taky přiznal, oč Americe celou dobu jde a o co by jí mělo jít především. „Irák má druhé největší zásoby ropy na světě a USA je měly získat, ale místo toho je ztratily ve prospěch Islámského státu a Íránu.“ V rozhovoru si rovněž postěžoval, že USA nedokázaly ovládnout obrovské nerostné bohatství v Afghánistánu, kde má navrch Čína.

Pozitivní je, že jeden z nejbohatších Američanů nic neskrýval a nekázal o „lidských právech“. Alex Jones, který je považován za předního „konspiračního teoretika“ a jehož show odhaluje třeba fakta o největším podvodu moderních dějin, 11. září 2001, v rozhovoru Trumpa nechal plácat jeden nesmysl za druhým, ani náznakem nezpochybnil, když Trump omílal oficiální verzi událostí 11. září a předstíral, že věří tomu, jak Usáma bin Ládin dvěma letadly zbořil tři mrakodrapy Světového obchodního centra, a ještě mu vyjádřil podporu.

Ostatní kandidáti na prezidenta tak zřejmě budou ještě o dost horší, když se Alex Jones snížil k tak laciné propagandě. Mister Donald, jenž si zatím v průzkumech vede skvěle, se s tím aspoň nepáře a člověk brzy zjistí, na čem je. Zbrojaři z něj mají jistě radost.

Ještě že se ho Jones nezeptal, jak si představuje silnou armádu, když ta dosavadní se mu zdá slabá. Neboť silná americká armáda, to bude určitě ten pravý recept na celosvětové štěstí.

Milan Vidlák, šéfredaktor časopisu Šifra