Řecká a římská civilizace, kolébka celého Západu, určila na tisíce let dopředu jak ideály krásy či kultury, tak i politiku, architekturu a mnoho dalšího. Zatímco Řecko a Blízký východ je památek na tuto dobu plný, na západu Evropy toho tolik není – kromě opravdu známých případů, jako je pod sopečným popelem pohřbené město Pompeje. Proto jsou nálezy – například v Británii či ve Španělsku – spíše výjimkou. Tentokrát k takové šťastné náhodě došlo na jihu Francie.

Archeology čekal šok, když se pod stanovištěm v obci Uzès na jihu Francie objevila krásně zachovalá dražba prastaré vily. Ukázalo se, že se jedná o součást ztraceného města Ucetia, o kterém jsme doposud věděli jen díky psaným záznamům, nalezeným v nedalekém římském opevnění v Nimes. Jedná se o první přímý a hmatatelný důkaz a zdá se, že kopáči narazili přímo na zbytky samotného města.

Ačkoliv Římané začali obsazovat Francii v roce 121 před naším letopočtem, a to jižní přímořské oblasti okolo dnešní Marseilles, Julius Caesar dobyl poslední keltský kmen v roce 51 před naším letopočtem. Město Ucetia se ale zdá být založeno až o hodně později, a to nejdříve v 1. století našeho letopočtu v době císařů.

Ucetia. Foto Denis Glicksman, INRAP

Archeologové nalezli veliké a zachovalé mozaiky v původních veřejných budovách, zbytky zdí a základy, což nás jen utvrzuje v představách, jak římská města vypadala. Například rozšířenou dezinformací je představa, že Řekové a Římané stavěli všechno mramorově bílé, včetně soch, sloupů či fontán, přitom realita je taková, že obě velmi podobné kultury svá města a umění bohatě zdobily barvami. Decentní a jaksi úhledný dojem ryze bílých soch, na které jsme zvyklí, jsou jen důsledkem sloupání barvy napříč staletími. Zachovalé mozaiky v tomto nalezišti jsou jen dalším důkazem, že barvy jim rozhodně nebyly cizí.

Archeologové dále nalezli i nádoby, které prozradily, že si místní rádi pochutnávali na alkoholu (zejména na víně) a mozaiky na jedné z odkrytých podlah znázorňují delfíny. Ve stejné budově bylo také nalezeno vytápění podlahy, což byla jedna z mnoha technických vymožeností, kterou disponovali oproti severským či jiným sousedům. Funguje na systému centrálního vytápění v budově, které posléze cirkuluje horký vzduch pod podlahou místnosti a pomocí trubek vytápí i zdi.

Nicméně místo je stále staveništěm a archeologům nezbývá než opatrně vyjmout mozaiky a zachovalé předměty a uvolnit stavbařům místo, neboť ti zde postaví školu. Doufejme jen, že pod školou nezůstanou pohřbeny další památky, případně, že se „nepodaří“ překrýt zbytek římského města infrastrukturou či kanalizací.

Pokud se Vám naše práce líbí, podpořte ji. Objednejte si předplatné tištěného měsíčníku Šifra, jeho digitální verzi nebo kombinaci obojího.

Můžete nás také podpořit dobrovolným příspěvkem.

Jan Petrák, časopis Šifra

Zdroj: http://www.news.com.au/technology/science/archaeology/lost-ancient-roman-town-dating-back-2000-years-discovered-beneath-construction-site/news-story/2177ccfd380c3f6ed93627fb7c5d34ff